Abstract | Cilj rada bio je analizirati proizvodnju maslinovog ulja „Pila“ na mikrolokaciji Krasica, Buje kroz tri razdoblja. Tijekom ova tri razdoblja praćeni su prinosi proizvodnje, vrijeme berbe te kemijska i senzorska analiza dobivenih maslinovih ulja radi određivanja kvalitete. Tijekom prvog razdoblja vrijednosti slobodnih masnih kiselina su se kretale u rasponu od 0,06 % do 0,48 %. Vrijednosti peroksidnog broja su bile u rasponu od 1,71 do 4,31 mmol O₂/kg ulja, te prema Pravilniku o uljima od ploda i komina masline (NN 7/09) dobivena ulja spadaju u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ocjene senzorske analize ovih ulja su se kretale u rasponu od 7,10 do 7,80. Iznimku je činilo ulje miješanih sorata iz 2000. godine čija je vrijednost za slobodne masne kiseline iznosila 0,98 %, a ocjena senzorske analize je iznosila 6,16, što znači da ovo ulje spada u kategoriju djevičanskog maslinovog ulja. Tijekom drugog razdoblja vrijednosti slobodnih masnih kiselina su se kretale od 0,13 % do 0,26%. Vrijednosti peroksidnog broja u rasponu od 1,77 do 2,83 mmol O₂/kg ulja, a ocjene senzorske analize u rasponu od 6,66 do 7,68. Tijekom trećeg razdoblja, sorta Leccino pokazuje povećanje proizvodnje od 40 %, a ocjene senzorske analize su se kretale u rasponu od 7,50 do 7,95. Problematična je bila 2017. godina kada se uočio veliki pad prinosa Istarske bjelice od 60 % radi opadanja plodova uslijed kišnih i hladnih dana. |