Abstract | U ovom završnom radu se detaljno opisuje sorta Pošip bijeli, njen botanički opis, rasprostranjenost, te najbolje lokacije uzgoja. Opisani su najbolji položaji za ovu sortu, poput Pelješca, Brača, Hvara, Korčule i njena dva najbolja položaja Čare i Smokvice. Opisano je vino Pošip Bijeli tehnologija izrade, te održavanje vinograda. Sorta Pošip bijeli je autohtona dalmatinska sorta i daje izuzetne rezultate, te je jedna od najzastupljenijih bijelih sorti iz Dalmacije. Sorta Pošip bijeli je najzastupljenija na otocima Dalmacije, a u posljednje vrijeme pokazuje tendenciju širenja i u druga dalmatinska vinogorja, Sva vina sorte Pošip bijeli analizirana u ovom istraživanju su u razini suhog, odnosno ispod razine od 4 g/L neprevrelog šećera. Sadržaj alkohola se kreće između 13 i 13,5 vol% do se vrijednost pH se kreće između 3,16 i 3,34. Ukupne kiseline su više u vinima berbe 2022 i kreću se od 5,6 do 6,2 g/L, dok su u vinima iz berbe 2021 niže i iznose 5,3 g/L. Vina Pošip berbe 2022 su bolje ocjenjena, sa bodovnim rasponom od 83 do 90 bodova, za razliku od vina Pošip berbe 2021 koja su ocjenjena niže sa rasponom bodova od 82 do 84. U vinima Pošip iz berbe 2022 najizraženije su voćne arome, a zatim slijede u manjim intenzitetima biljne i cvjetne note. Okusno vina su srednje do izražene strukture što je odlika same berbe. U vinima Pošip iz berbe 2021 također prevladavaju voćne arome, dok su arome bilja i cvijeća slabo izražene. Okusno vina su srednjeg tijela, izražene mineralnosti i ugodne dugotrajnosti. |