Abstract | U ovom radu okarakterizirani su uzorci likera Teranino s tržišta Istre (Hrvatska), i to na
osnovi fizikalno-kemijskih parametara i senzornih svojstava. Pronađene su i definirane
zajedničke karakteristike svih uzoraka, pa je utvrđeno da je Teranino relativno homogeni
proizvod. Odlikovao se izuzetno kompleksnim aromatskim profilom, gdje su uz glavne
fermentacijske arome, dominirali terpeni, hlapivi fenoli (eugenol i vanilin), te benzenoidi.
Zaključeno je da unatoč zajedničkoj osnovi profila, među uzorcima postoje i značajne razlike.
Senzorno, aroma Teranina okarakterizirana je kao izražena i vrlo kompleksna. Kao zajedničke
senzorne karakteristike svih izučavanih uzoraka proizašli su jasno izraženi mirisi šumskog
voća, višnje i trešnje, ukuhanog voća, nešto manje citrusa, te suhog i prosušenog voća, uz vrlo
izražene začinske note u kojima dominiraju arome klinčića, cimeta i vanilije. Zabilježeni su i
mirisi meda, ruma, čokolade i alkohola. Okus Teranina karakterizirala je umjerena svježina,
blaga do umjerena kiselost, izražena slatkoća, te blaga gorčina i astringentnost. U svim
uzorcima bio je prisutan ugodan osjećaj paljenja. Boja i refleksi boje Teranina uglavnom su
bili granitno crveni. Pretpostavljeno je da su uočene razlike u svojstvima vina Terana i
alkoholnih pića različitih aromatskih profila, odabira različitog aromatičnog bilja i načina
njegove prerade, te različitih doza macerata u proizvodnji. |